Ecole associative, laïque, en immersion en langue occitane de la petite section au CM2

Rando a Ròca Fissada (Roquefixade) pels CM1 e CM2

P1040008

Novèla rando pels CM caminaires ! Aqueste còp entra Fois e Lavelanet (L’avelanièr: le noisetier): a Ròca Fissada (Roche fissurée) . Caminèrem sul sentièr catar e sul Gr 107 qu’es un camin que va duscas Espanha , qu’es un vielh camin de comerci e d’escambi entre los 2 paeses.  Faguèrem qualques quilomètres a l’entorn del castèl dins los bòsques (forêts) acompanhats per Pierre e Thérèse de l’observatòri de la montanha . Contunhèron de nos dubrir los uèlhs sus l’environa: arbres, flors, activitats dels òmes an aqueste endreit. Aprenguèrem fòrça causas coma a cada sortida. Amb la prima (printemps), las flors èran aquí per milièrs e mai que mai d’orquidacèas (orchidées) qu’an de noms plan estranhs, Thérèse aviá menat un libre dels « Cahiers du CPN » per reconéisser las diferentas varietats de flors, de parpalhòls, d’arbres. Vegèrem fòrça escagaròls (escargots) sul versant sud empr’amor del sòl calcari. Empruntèrem un camin (chemin) ancian que los paisans bastiguèron autrescòps (autrefois). 50 ans fa, en plaça dels bòsques i aviá de prats, es incredible d’imaginar ! Lo camin ancian menava los òmes d’un prat a l’autre. De pialas de pèiras testimonhan que los paisans tiravan las pèiras dels prats per cultivar melhor. Vegèrem una cauna (grotte) e d’unes la « vistalhèron ». La vista (la vue) èra magnifica: vesiam luènh lo castèl de Montsegur e tota la vallèia!

Ara nos triga la darrièra rando de l’an al refugi lo 26 e lo 27 de junh! A plan lèu

[nggallery id=48]